tbegint te lukken :)
hey iedereen,
Ben hier nu 12 dagen en alles valt zo stillekes aan op zen plooi, ik begin het systeem van de metro's door te hebben, ik begin mijn weg te kennen, de gewoontes op dienst, de winkels etc. :)
Ondanks de soms moeilijke momenten heb ik er ook veel mooie op dienst. Zo was er een erg mooie bevalling van een koppeltje die ook Engels spraken, het deed eens goed om te kunnn communiceren en meer te kunnen zeggen dan enkel het hoogst noodzakelijke en enkel hetgene wat ik kan in het Portugees. Het Portugees is niet simpel! Het wordt wel elke dag beter maar toch ik word er soms moedeloos van dat ik dingen wil vertellen maar ze me niet kunnen verstaan maar gebarentaal doet ook veel. :)
Dat koppeltje heb ik dus mogen volgen heel de arbeid lang, heb mogen sonderen, CTG aanleggen interpreteren, toucheren als ik vond dat het nodig was ze was echt mijn parturiënte en natuurlijk met toestemming van mijn mentor mocht ik haar volledig zelfstandig opvolgen. Ook de bavalling heb ik mogen doen en toen het kleine meisje op de wereld kwam was de papa zo ontroerd dat ik het er zelf ook even moeilijk van kreeg. Het is leuk hoe sommige bevallingen me nog steeds zo kunnen raken.
achteraf heb ik ook nog de vrouw mogen hechten en de nazorgen uitgevoerd het was echt een volledige totaalzorg en vind da echt leuk om te doen! Het koppel was ook erg dankbaar en vonden me zeer lief en wie hoort dat nu niet graag :) Ik zal ze niet snel vergeten en ze zijn een stimulans om door te gaan. maar ook vooral om mezelf te blijven in deze soms wel erg harde mentaliteit. Ik blijf vaak geschokt over hoe ze hier met mensen kunnen omgaan en met baby's maar net zoals in België heb je veel verschillen tussen de vroedvrouwen onderling.
Ze blijven ook verbaast hier als ik vertel dat vroedkunde in België maar 3 jaar is en we eigenlijk ook als verpleegster kunnen werken maar dat dat binnenkort zal veranderen maar nu nogal moeilijk is door dat we lang geen regering hadden enz... leg daar maar es uit aan mensen die niet goed Engels verstaan :p Ze zijn hier wel erg lief voor mij en dat doet ook heel veel.
Binnenkort komt Evelien en ben ik 3 dagen vrij ik kijk er heeel hard naar uit om Lissabon eindelijk eens een beetje te verkennen en eens te rusten en genieten !
beijinhos
Sofia